Een veranda is een aanbouw van uw woning. Vaak is het alleen een afdak wat steunt op houten palen, waar u onder kunt zitten. Meestal loopt de vloer gelijk aan de vloer van uw woning, wat er voor zorgt dat een veranda echt een extensie van uw woning wordt. Een veranda die aan de zij- en bovenkanten afgesloten is door middel van glas noemen we een serre.

Veranda’s kunnen uw lege buitenruimte transformeren in een deel van uw woning. Het kan een hele mooie plek zijn waar u extra leefruimte kunt creëren, en kan u bij verschillende weersomstandigheden nog steeds laten genieten van uw buitenruimte. Met een veranda kunt u dus meer buitenruimte creëren voor uzelf, maar u kunt met een veranda ook de waarde van uw woning vergroten.

Voordelen van een veranda

U zult zich misschien afvragen waarom u een veranda zou moeten installeren. Er zijn verschillende voordelen aan een veranda, die zullen we hieronder bespreken.

Extra kamer

Extra kamers zijn altijd een bonuspunt in een woning. De ruimte die u creëert met een veranda kan de perfecte ruimte zijn om u even in terug te trekken of om de hobby’s uit te oefenen waar u anders geen plek voor had. U kunt hier bijvoorbeeld uw schildersezel neerzetten, of juist een fijne hangstoel waar u lekker kunt ontspannen.

De veranda kan ook gebruikt worden als opslagruimte. U kunt hier spullen kwijt die niet per se binnen hoeven te liggen, maar die wel droog moeten blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan tuinstoel kussens of andere tuinspullen.

Waardevergroting

Met een veranda (en dus extra ruimte!) wordt de waarde van uw woning vergroot. Het is een Unique selling point want niet veel huizen in Nederland hebben een veranda. Daarnaast heeft u door middel van een veranda een extra kamer gemaakt, waardoor uw woning een stuk groter is geworden.

U hoeft niet alleen ruimte te creëren door middel van een interne aanbouw van uw woning, ook een externe ruimte zorgt er voor dat de waarde van uw woning omhoog gaat.

Sociale ruimte

Het organiseren van sociale evenementen kan een uitdaging zijn in de woning. Het hebben van een veranda kan dan echt een uitkomst zijn. Hier kunt u een grote eettafel neerzetten of u kunt hier een ruimte creëren waar mensen echt samen kunnen zijn.

Stel u eens voor dat u een groot tuinfeest heeft georganiseerd en op de dag van het feest regent het. Dan heeft u altijd nog een veranda waar u uw gasten naartoe kunt verhuizen.

U kunt ook de veranda gebruiken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld als eetkamer of als een plek waar uw kinderen kunnen spelen.

Esthetisch

Huizen met een veranda hebben vaak veel charme. Als u hier naar kijkt kunt u alvast dagdromen over de extra ruimte die u hebt, en geeft u een gevoel van volledigheid. Veranda’s zijn er in veel verschillende vormen en maten, maar ze zorgen er allemaal voor dat uw woning er esthetisch prettig uit komt te zien. Doordat het erg gemakkelijk is om verlichting te creëren in een veranda zal de veranda er ook in de avond erg mooi uit zien.

Vermindert energiekosten

Afhankelijk van de plek van de veranda kan het de energiekosten van uw woning verlagen. De wind die naast langs de woning waait wordt afgekapt, waardoor u minder hard hoeft te stoken.

Daarnaast bieden veranda’s schaduw rond de ramen aan de voor-of zijkanten van uw woning, waardoor er minder zon de woning binnen komt. Als gevolg hiervan wordt uw huis in de zomermaanden minder warm, waardoor de behoefte aan een airco afneemt.